Go for Africa

Wouter Niels, Stijn en Larry zijn een paar van de studenten die mee hebben gedaan aan het unieke project Go for Africa.  Zij zijn allemaal derdejaars Technisch Specialist, niveau 4. Go for Africa is een project waar het Automotive College aan mee doet. Studenten verzamelen oude auto’s en knappen die onder begeleiding van docenten zelf op voor het goede doel. Daarna rijden ze met deze barrels naar Gambia. “Ik wilde graag meedoen omdat het me een unieke ervaring leek, dat is het inderdaad ook gebleken. De reis ernaar toe, de natuur en de mensen. Overal waar we onderweg stopten, kwamen uit het niets hele drommen kinderen op je afgerend. Gelukkig hadden we veel spullen mee die we konden uitdelen, zoals pennen. Deze ervaring blijft me mijn hele leven bij”.

Reis door de woestijn

Na de reis van zo’n 7000 kilometer werden de meegebrachte auto’s en gereedschappen achtergelaten op scholen in Gambia. Vervolgens hebben de jongens stagelopen op scholen en lesgegeven aan leerlingen die automonteur willen worden. “Je merkt wel dat het niveau van onze opleiding hoger is en dat wij meer kennis hebben.” Ze gaven les aan aankomend automonteurs. ”In de klas zaten jongens van 16 maar ook mannen van 42. Je moet echt wel tijdens je studie serieus gewerkt hebben om aan zo’n groep op een goeie manier je kennis over te kunnen brengen. Daardoor konden we goed overbrengen wat wij allemaal geleerd hebben tijdens onze opleiding." 

Ervaring

Naast het lesgeven moest de kennis ook in praktijk worden gebracht. “In Marokko kregen we ontstekingsproblemen. Dit moet je dan ter plekke kunnen oplossen. Wat we op school leren is gericht op moderne auto’s. Dan merk je, met die oudere auto’s, dat het handig is dat we allemaal al ons hele leven aan auto’s en brommers sleutelen.” Halverwege april kwam de hele groep weer terug. ”Ik had mijn leventje hier weer snel opgepikt. Alleen moest ik wel weer wennen aan het rechts rijden. Ik was zo gewend om links te rijden en de gaten in de weg te ontwijken.”

Voorbereiding van een jaar

Een jaar van te voren zijn ze begonnen met de voorbereidingen. “Die tijd heb je ook echt nodig”. Tips voor de studenten die nu staat te trappelen om mee te gaan volgend jaar? “Toon veel initiatief, je zult zelf heel veel moeten regelen maar het is wel echt iets wat je mee moet maken!”

Volg de teams op internet

De teams van het Automotive College hebben hun hun foto's en ervaringen gedeeld op Facebook en hun webblog:

Meer informatie over Go for Africa

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: