Go for Africa

Jaarlijks trotseren een groep van onze studenten de Sahara met opgeknapte auto's voor beter techniekonderwijs in Gambia. De studenten gaan aan het werk als docent op een technische beroepsschool onder begeleiding van Go for Africa. “Het was gewoon geweldig! We zijn op plekken geweest die je doorgaans in een vakantie niet bezoekt en de studenten op de scholen waren zo geïnteresseerd en dankbaar. Ik raad deze kans aan iedereen aan!”, aldus Sijmen Benima, student Eerste Autotechnicus.

De reis van 2019
De club van 2019 is inmiddels weer terug En wat hebben ze een hoop meegemaakt; slapen tussen de schapen, spoedreparaties in de woestijn maar bovenal genoten van de Gambiaanse bevolking. Het begon al goed. In de opgeknapte Mercedes kreeg de dynamo al snel kuren, maar de jongens wilde geen tijd verliezen en kozen voor een effectieve oplossing om Europa te doorkruizen; van accu wisselen met de Volvo die dus tijdelijk als mobiel laadstation functioneerde. Verderop in het noorden van Marokko worden de voertuigen voorzien van de nodige “nieuwe” onderdelen en preventief onderhoud.

studenten rijden in konvoi door woestein

 

Ze rijden door naar het zuiden richting Gambia via Mauritanië en Senegal. Onderweg kijken ze hun ogen uit naar het landschap dat ze doorkruizen, de bijzondere dorpen en steden en de gastvrije culturen waarmee ze te maken krijgen. Gelukkig is er ook genoeg tijd voor fun. Lekker off-road ‘spelen’ met je opgeknapte 4W-drive; door zand en water en uiteindelijk gered worden door de lokale boer die je wel even uit de rivier sleept. Of wakker worden en je auto tot aan de bumpers ingegraven terugvinden…Geintje moet kunnen toch?

Aangekomen in Gambia is de groep onder de indruk van de diversiteit op de school. “Het was ontzettend leuk om te zien dat hier veel meer vrouwen geïnteresseerd zijn in techniek dan bij ons. Ook vond ik het echt heel leuk dat de studenten zo dankbaar en respectvol naar ons waren. Ze waren echt heel meewerkend en geïnteresseerd.”

studenten ROCMN geven les in klas Gambia

 

Ervaring

Naast het lesgeven moest de kennis ook in praktijk worden gebracht.  Wat we op school leren is gericht op moderne auto’s. Dan merk je, met die oudere auto’s, dat het handig is dat we allemaal al ons hele leven aan auto’s en brommers sleutelen.” Halverwege april kwam de hele groep weer terug. ”Ik had mijn leventje hier weer snel opgepikt. Alleen moest ik wel weer wennen aan het rechts rijden. Ik was zo gewend om links te rijden en de gaten in de weg te ontwijken.”

Volgend jaar weer?

“Als het zou kunnen… absoluut! Maar volgend jaar is het weer de beurt voor andere studenten van onze school”. Sijmen wil de groep van volgend jaar als tip meegeven dat een goede voorbereiding het allerbelangrijkst is voor de ultieme ervaring. “Zorg ervoor dat je goed uitzoekt welke technieken leuk zijn om les over te geven en probeer een goede begroting te maken van alle financiële uitgaven waar je tijdens reis en verblijf mee te maken krijgt”.

Heb je een vraag over deze reis of wil je meer weten over de samenwerking met Go For Africa? Neem dan contact op met Henk van der Weit, docent Automotive College.

Go for Africa

Door het overbrengen van technische kennis en intensieve samenwerking leren beide culturen elkaar op een heel andere manier kennen en hiermee vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. Veel hulpgoederen gaan mee om allerlei onderwijs projecten met de jongeren  op te zetten en te ondersteunen. Go for Africa is een organisatie in ontwikkeling voor ontwikkeling. Dit geldt ook voor het bewust bezig zijn met duurzaamheid, milieu en recycling.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: