Verkoopmanager Mobiliteitsbranche (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Start ook in feb 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je werkt in de showroom van een motorvoertuigenbedrijf. Hier stuur je een team van verkoopadviseurs aan. Jij zorgt ervoor dat het verkoopbeleid wordt uitgevoerd en de financiële doelen worden behaald. 

Is dit iets voor mij?

Hou je van auto’s en motors? Kun je goed met mensen omgaan en leidinggeven? Wil je verkopen en lijkt het je leuk een verkoopstrategie uit te stippelen? Dan is de opleiding Verkoopmanager Mobiliteitsbranche iets voor jou!

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25240 Verkoopmanager Mobiliteitsbranche

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je een verkoopteam aanstuurt en een personeelsbeleid ontwikkelt en uitvoert. Ook gaan we in op verkooptechnieken en het ontwikkelen van een commercieel beleid.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

De opleiding heeft veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen, de Autosalon in Frankfurt of Parijs en natuurlijk de AutoRai. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een verkoopteam aansturen
 • Personeelsbeleid ontwikkelen en uitvoeren
 • Commercieel beleid ontwikkelen en uitvoeren
 • Motoren, personen- en/of lichte bedrijfsauto’s verkopen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Bedrijfskunde

Team aansturen

Commercieel inzicht

Zelfstandig werken

Acquisitie en relatiebeheer

Vakkennis

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een dealerbedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je stage begint in het tweede semester van het eerste leerjaar. en vormt in de jaren daarna een steeds groter onderdeel van de opleiding. In totaal duurt je stage zo’n 300 dagen. Een begeleider van school helpt je bij de voorbereiding hierop. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als verkoopmanager in de mobiliteitsbranche en kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een autodealer. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo.

Je kunt ervoor kiezen om op hetzelfde niveau (4) een tweede diploma te halen. Dit kan in 1 à 1,5 jaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche.

Direct doorstromen naar het hbo kan ook. Mogelijke opleidingen zijn dan Commerciële Economie of Bedrijfskunde. Je zou ook kunnen starten van een eigen vestiging van een motorvoertuigenbedrijf. Met je diploma voldoe je namelijk aan de ondernemings- en bedrijfstechnische eisen die hiervoor gelden. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Wat zeggen onze studenten?

Janieke - Student Verkoopmanager Mobiliteitsbranche: ''Het toffe aan deze opleiding vind ik dat je wordt getraind voor verkoper, maar dat je na de opleiding niet perse in de auto’s hoeft. Je kan dan eigenlijk nog alle kanten op! Mijn droom is om straks aan de slag te gaan als verkoper en om uiteindelijk tot manager bij een bedrijf op te klimmen.''

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: