Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche (bol, mbo)

BOL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in de showroom van een motorvoertuigenbedrijf waar personenauto’s, motorfietsen of trucks staan. Je houdt verkoopgesprekken met klanten en je belangrijkste doel is natuurlijk het verkopen van een voertuig.

Is dit iets voor mij?

Hou je van auto’s en motors? Weet je iets van de techniek? Ben je een vlotte prater en vind je het leuk om contact met mensen te hebben en te verkopen? Dan is de opleiding Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25239 Verkoopadviseur mobiliteitsbranche

Wat leer je?

Om een goede verkoopadviseur te worden krijg je tijdens de opleiding les in communiceren en verkopen. Ook leer je alles over bedrijfskunde.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. De opleiding heeft veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen, de Autosalon in Frankfurt of Parijs en natuurlijk de AutoRai. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Bedrijfskunde
  • Communicatie
  • Verkooptechnieken

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een autodealer of garage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je stage begint in het tweede semester van het eerste leerjaar en vormt in de jaren daarna een steeds groter onderdeel van de opleiding. In totaal duurt je stage zo’n 250 dagen. Een begeleider van school helpt je bij de voorbereiding hierop. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als verkoopadviseur mobiliteitsbranche en kun je aan de slag bij autodealer of garage. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Verkoopmanager Mobiliteitsbranche of Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche op niveau 4. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: