Technisch Specialist Personenauto's (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als Technisch Specialist Personenauto's voer je reparaties uit in een personenauto of bedrijfswagen werkplaats en bedenk je oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee. Een hele opgave en dat is precies de uitdaging die jij zoekt want jij bent de Technisch Specialist.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Heb je technisch inzicht? Ben je begaan met duurzame mobiliteit? Vind je het leuk om in complexe elektronische en mechanische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Dan is de opleiding Technisch Specialist voertuigen en mobiele werktuigen wat voor jou!

Open dag 4 februari

Open dag 4 februari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Student Roland over zijn opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS nadrukkelijk voor in het lesprogramma want je hebt er in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep dus ook rekenen, wiskunde, Nederlandse taal, Engelse taal en burgerschap/werknemersvaardigheden. Je gaat een aantal dagen per week stagelopen in de regio maar misschien kies je voor een stage in het buitenland met behulp van één van onze internationaliseringsprogramma's. De opleiding heeft ook veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen of de AutoRai en ontmoet gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Anderzijds doe je ervaring op in het bedrijf en neemt dat mee naar de les. Je stage begint vroeg in het eerste leerjaar en loopt als een lint door de leerjaren heen. In de werkplaats word je begeleid door een leermeester van het bedrijf. Een docent van school helpt je bij de voorbereiding op je stage en zorgt voor de onderwijsbegeleiding tijdens je stage.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Deze opleiding heeft een technische richting en een technisch-commerciële richting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht en vaardigheden extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: