Technisch Specialist Personenauto's (bol, mbo)

Het beroep

Inleiding 

Als technisch specialist personenauto’s werk je in een grote werkplaats van een autobedrijf. Hier werk je aan personenauto’s met een (elektronisch) probleem waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Meestal is de enige ‘aanwijzing’ die je hebt iets vaags, zoals een raar geluid. Het is dan knap lastig om een diagnose te stellen, laat staan het probleem op te lossen. Vaak kun je geen kant-en-klare oplossing uit de la trekken. Je moet dan je creativiteit gebruiken om het probleem te lijf te gaan. In combinatie met jouw schat aan technische kennis lukt het je eigenlijk altijd om een reparatie goed af te handelen. Soms is een oplossing die jij bedenkt zo handig of uniek dat je onbewust een nieuwe standaard hebt ontwikkeld. Je bent dan echt aan het pionieren!

Iets voor mij? 

Ben je gek op auto’s? Heb je technisch inzicht? Vind je het leuk om in complexe elektronische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Ben je geïnteresseerd in nieuwe technologieën en heb je snel door hoe die in elkaar steken? Dan is de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s wat voor jou! Als technisch specialist personenauto’s ben je een absolute topper op je werkgebied. Bij ingewikkelde elektronische problemen ben je het aanspreekpunt in het bedrijf. Je bent communicatief en kunt ook goed aan klanten uitleggen wat je met hun auto gaat doen of hebt gedaan.

Jouw opleiding

Hoe ziet de opleiding er uit? 

De opleiding Technisch Specialist Personenauto’s duurt in totaal vier jaar. In het begin van de opleiding zit je veel op school waar je theorie- en praktijklessen krijgt. Tijdens de praktijklessen oefen je in een werkomgeving die zoveel mogelijk lijkt op de werkplaats van een garagebedrijf. Je voert dan beroepstaken uit. Al in het eerste jaar krijg je steeds meer te maken met de beroepspraktijk. Je gaat stage lopen waarbij je de beroepstaken ‘in het echt’ uitvoert.
De opleiding kent verder een hoop leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland. Zo doe je aan het begin van de opleiding mee aan een actief en gezellig introductiekamp. Tijdens de opleiding bezoek je beurzen als de motorshow in Essen, de Autosalon in Frankfurt of Parijs en natuurlijk de AutoRAI. Ook ga je bij bedrijven langs, waar je een kijkje in de keuken neemt. Als klap op de vuurpijl neem je aan het eind van de opleiding deel aan een mooi project naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan jong ondernemen, een stage in het buitenland of Go for Africa: een geweldig project waarmee je in een zelf opgelapte tweedehands helemaal tot voorbij de Sahara rijdt en zeven weken gaat stage lopen in een Afrikaans land.

Wat leer je? 

Tijdens de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s komen onder meer de volgende zaken aan bod:

 • Elektronica en magnetische toepassingen
 • Micro controllers
 • Airco
 • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel
 • Alternatieve aandrijvingen

Verder leer je:

 • Communiceren in goed Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Je loopbaan vormgeven (Loopbaan en Burgerschap)
Stage 

Je leert het vak natuurlijk pas écht in de praktijk. Daarom ga je in de loop van je opleiding stage lopen bij een garagebedrijf. Je stage begint in het tweede semester van het eerste leerjaar. Een begeleider van school helpt je bij de voorbereiding hierop. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Afronding 
Diploma
Na je opleiding 

Met je diploma op zak kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau, bijvoorbeeld Autotechniek. Hierbij kun je kiezen uit een puur technische richting of een technisch-commerciële richting.

Leslocatie(s) 
Structuurbaan 6
3439 MB Nieuwegein LET OP: wegwerkzaamheden van 17 februari tot 21 juli 2017!
(030) 754 23 00
Kennismaken 

Kennismakingsbijeenkomst
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Bijna elke maand organiseren we deze kennismakingsbijeenkomsten. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je doet bijvoorbeeld opdrachten, zodat je ervaart wat je als student kunt verwachten. Deze bijeenkomsten duren max. 3 uur. Bekijk hier het filmpje over de kennismakingsbijeenkomsten.

Kennismakingsgesprek
Soms is het nodig om na de bijeenkomst nog een gesprek te plannen, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We maken dan een afspraak voor een gesprek en bespreken wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten. 

In het kort

Kosten 

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2017 - 2018: € 1.137,-.

Crebo nr. 
25249
Crebo opleidingsnaam 
Technisch Specialist Personenauto's
Leerweg 
BOL
Niveau 
Niveau 4 Middenkaderopleiding
Duur 
4 jaar
Vooropleidingseisen 

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Of een diploma op mbo-niveau 3 of vergelijkbaar.
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.