Technisch Specialist Personenauto's - bol

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als technisch specialist personenauto's voer je reparaties uit in een autowerkplaats en bedenk je oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee. Een hele opgave en dat is precies de uitdaging die jij zoekt want jij bent de technisch specialist.

Is dit iets voor mij?

Je wil graag met auto's werken en je hebt technisch inzicht. Heb je interesse in duurzame mobiliteit en vind je het leuk om te leren hoe je complexe elektronische en mechanische problemen oplost? Dan is de opleiding Technisch Specialist voertuigen en mobiele werktuigen wat voor jou!

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Student Roland over zijn opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS voor in het lesprogramma. Je krijgt daar namelijk in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep dus ook rekenen, wiskunde, Nederlandse taal, Engelse taal en burgerschap/werknemersvaardigheden. Je gaat een aantal dagen per week stagelopen in de regio maar misschien kies je voor een stage in het buitenland met behulp van één van onze internationaliseringsprogramma's. De opleiding heeft ook veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen of de AutoRai en ontmoet gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Anderzijds doe je ervaring op in het bedrijf en neemt dat mee naar de les. Je stage begint vroeg in het eerste leerjaar en loopt als een lint door de leerjaren heen. In de werkplaats word je begeleid door een leermeester van het bedrijf. Een docent van school helpt je bij de voorbereiding op je stage en zorgt voor de onderwijsbegeleiding tijdens je stage.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als technisch specialist en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Technische specialisten groeien vaak door naar een functie als werkplaatsmanager. Wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht en vaardigheden extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: