Technisch Specialist Personenauto's - bol

  • Niveau 4
  • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot Technisch Specialist

Tijdens de opleiding leer je hoe een auto werkt; elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS voor in het lesprogramma. Hier krijg je in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Is Technisch Specialist Personenauto's iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

  • Graag met auto's wilt werken.
  • Je jouw technisch inzicht wilt ontwikkelen.
  • Interesse hebt in duurzame mobiliteit.
  • Het leuk vindt om te leren hoe je complexe elektronische en mechanische problemen oplost.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

4 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

  • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Student Roland over zijn opleiding

Het werk van een technisch specialist personenauto's

Als technisch specialist personenauto's voer je allerlei reparaties uit in een autowerkplaats en bedenk je oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee.

Inhoud van de opleiding Technisch Specialist Personenauto's

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep, zoals vakleer en praktijklessen in de werkplaats. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. Je volgt wat past bij jouw ontwikkeling. Er zijn mogelijkheden om te kiezen waar jouw interesse ligt.

Examineren
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

De opleiding heeft ook veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen of de AutoRai en ontmoet gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen op school en dat pas je toe tijdens je stage. Anderzijds doe je ervaring op in het bedrijf en neemt dat mee naar de les. Je stage begint vroeg in het eerste leerjaar. In de werkplaats word je begeleid door een leermeester van het bedrijf. Een docent van school helpt je bij de voorbereiding op je stage en zorgt voor de onderwijsbegeleiding tijdens je stage.

Na je opleiding

Aan het werk
Na vier jaar studeer je af als technisch specialist en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Technische specialisten groeien vaak door naar een functie als werkplaatsmanager. Wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Doorstromen naar het hbo
Of je stroomt door naar het hbo, zoals de opleiding Autotechniek.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Afstromen op niveau 3

Het zou kunnen dat je er tijdens je opleiding Technisch Specialist Personenauto's achter komt dat niveau 4 niet bij je past. Je kan dan alsnog je diploma halen binnen de autotechniek. Je stroomt dan uit op de niveau 3 opleiding Allround Autotechnicus Personenauto's. Met dit diploma kan je in de werkplaats onderhoud en complexe reparaties uitvoeren. Ook kun je op je werk doorleren voor APK Keurmeester. Deze opleiding rond je af in 3 jaar. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: