Technisch Specialist Personenauto's (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een grote werkplaats van een autobedrijf. Hier werk je aan personenauto’s met een (elektronisch) probleem waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Heb je technisch inzicht? Vind je het leuk om in complexe elektronische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Dan is de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s wat voor jou!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25670 Technisch Specialist Personenauto's

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je onder andere over elektronica en magnetische toepassingen, micro-controllers, remgedrag en voertuigprestaties.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één middag en avond in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Aan het eind van de opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamens (proeve van bekwaamheid). De praktijkexamen leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Elektronica en magnetische toepassingen
 • Micro-controllers
 • Airco
 • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Deze opleiding heeft een technische richting en een technisch-commerciële richting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt: Eerste autotechnicus, niveau 3. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. Studenten krijgen 50 procent korting op het lesgeld voor het schooljaar 2021-2022. Je betaalt dus € 306. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: