Technisch Specialist Personenauto's (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een grote werkplaats van een autobedrijf. Hier werk je aan personenauto’s met een (elektronisch) probleem waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Heb je technisch inzicht? Vind je het leuk om in complexe elektronische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Dan is de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s wat voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25249 Technisch Specialist Personenauto's

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je onder andere over elektronica en magnetische toepassingen, micro-controllers, remgedrag en voertuigprestaties.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één middag en avond in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Aan het eind van de opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamens (proeve van bekwaamheid). De praktijkexamen leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Elektronica en magnetische toepassingen
  • Micro-controllers
  • Airco
  • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
  • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
  • Voertuigprestaties/transmissie/diesel

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Deze opleiding heeft een technische richting en een technisch-commerciële richting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt: Eerste autotechnicus, niveau 3. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: