Technisch Specialist Personenauto's - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot technisch specialist personenauto's

Tijdens de opleiding leer je alles over de werking van de auto: elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS nadrukkelijk voor in het lesprogramma want je hebt er in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen. Tijdens deze bbl opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden vooral in het bedrijf waar je werkt. 

Is Technisch Specialist Personenauto's iets voor jou?

Deze opleiding past bij jou als je:

 • Van auto's houdt.
 • Graag in een werkplaats wilt werken.
 • Alles wilt leren over onderhoud en reparaties.
 • Je wilt verdiepen in duurzame mobiliteit.
 • Graag meteen aan het werk wilt (bbl).
 • Complexe elektronische en mechanische problemen wilt leren oplossen.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

4 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25670 Technisch Specialist Personenauto's

Het werk van een technisch specialist

Als technisch specialist personenauto's voer je allerlei reparaties uit in een autowerkplaats en bedenk je gaandeweg de opleiding oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee. 

Inhoud van de opleiding Technisch Specialist Personenauto's

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Diagnose voertuig stellen

Onderhoudswerkzaamheden

Zelfstandig werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn voor de opleiding Technisch Specialist Personenauto's. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je leermeester begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. School onderhoudt contact met je leermeester.

Wat kun je na de opleiding Technisch Specialist Personenauto's?

Na 4 jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Veel technisch specialisten personenauto's groeien door naar een leidinggevende functie op hun werkplek.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek waarin we bespreken wat jij nodig hebt om succesvol te kunnen zijn in de opleiding. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Uitstromen op niveau 3

Het zou kunnen dat je er tijdens je opleiding Technisch Specialist Personenauto's achter komt dat niveau 4 niet bij je past. Je kan dan alsnog je diploma halen binnen de autotechniek. Je stroomt dan uit op de niveau 3 opleiding Allround Autotechnicus Personenauto's. Met dit diploma kan je in de werkplaats onderhoud en complexe reparaties uitvoeren. Ook kun je op je werk doorleren voor APK Keurmeester. Deze opleiding rond je af in 3 jaar. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: