Technisch Specialist Bedrijfsauto's (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL
 • Starten februari 2022
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als: 

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je werkt in een grote werkplaats van een truckdealer of transportbedrijf. Hier werk je aan trucks met een (elektronisch) probleem waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op zware bedrijfsauto's? Heb je technisch inzicht? Vind je het leuk om in complexe elektronische problemen te duiken en te puzzelen op oplossingen? Dan is de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je  onder andere over elektronica en magnetische toepassingen, micro-controllers, remgedrag en voertuigprestaties.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één middag en avond in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Truck Academy
De Truck Academy is een lesprogramma waarin je de reguliere opleiding Bedrijfsautotechnicus of Technisch Specialist Bedrijfsauto’s volgt met daar bovenop exclusieve trainingen en cursussen van (BOVAG) aangesloten truckdealers. Je opleiding vindt dan deels plaats in de exclusieve werkplaatsen van truckbedrijven als DAF, IVECO, MAN, Mercedes-Benz, Renault, Scania of Volvo. Deze waardevolle praktijkervaring zorgt ervoor dat jij straks overal aan de slag kan! 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Elektronica en magnetische toepassingen
 • Micro-controllers
 • Airco
 • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Coördineren

Praktijkervaring

Klantcontact

Samenwerken

Bedrijfsauto's onderhouden

Reparaties managen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als technisch specialist bedrijfsauto’s en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Deze opleiding heeft een technische richting en een technisch-commerciële richting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt: Eerste Bedrijfsautotechnicus, niveau 3. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Je hebt het vakdiploma nodig omdat je eerst de basisvaardigheden van het vak moet leren. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Theorie en praktijkexamens

Aan het eind van de opleiding doe je een theorie-examen en praktijkexamens (proeve van bekwaamheid). De praktijkexamens leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: