Smart Technology - ICT/Tech/Bouw/Mobiliteit – Versneld 2 jaar

 • Niveau 4
 • BOL
 • Start ook in feb 2023

Wat doe je in dit beroep?

Je gaat werken aan slimme technologie. Na je opleiding ben je namelijk een toekomstgericht opgeleide technicus of ICT-er. Je kunt in de breedte van de techniek aan de slag in functies zoals programmeur, ontwerper, adviseur, 3D modelleur, software developer of cloud engineer. Deze functies zitten op het snijvlak van verschillende branches in de bouw, ICT, techniek of mobiliteitsbranche. Door alle snelle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zoals de energietransitie, zijn steeds meer vakoverstijgende technici en ICT-ers nodig.

Is dit iets voor mij?

Heb jij een havo-diploma en brede interesse in techniek en ICT? Heb je oog voor innovaties en technische ontwikkelingen? Wil je werken aan creatieve oplossingen in een wereld die snel veranderd? Denk dan mee aan oplossingen voor de toekomst op het gebied van duurzame energie, wonen en gebouwen, duurzame mobiliteit, ICT en industrie 4.0. Kun je wel wat extra uitdaging gebruiken en ben je zeer gemotiveerd? Dan is deze 2-jarige opleiding Smart Technology - ICT/Tech/Bouw/Mobiliteit iets voor jou!

Deze opleiding heeft 4 uitstroomrichtingen. 

Open avond 18 oktober

Open avond 18 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

 • Februari 2023
 • Eind augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25606 Expert IT systems and devices
 • 25104 Middenkaderfunctionaris Bouw
 • 25297 Technicus Engineering
 • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen
 • 25297 Technicus Engineering

Wat leer je?

In de opleiding Smart Technology leer je projectmatig werken in een technische en ICT-wereld. De opleiding begint met een brede oriëntatie op techniek en ICT.  Daarna kies je een van de vier vakgebieden als uitstroomrichtingen. Je wordt dus zowel een generalist (breed opgeleid) als een specialist (in de door jou gekozen richting).

De eerste periode van de opleiding maak je kennis met verschillende werkvelden en opleidingen. Dit doe je aan de hand van projecten op school. Je gaat later in de opleiding ook stage lopen en werken aan echte projecten van (of bij) bedrijven.  

Je kunt kiezen uit onderstaande uitstroomrichtingen

Uitstroomrichting ICT
Je leert van alles over ontwerpen in 3D en in the cloud, aanleggen en beveiligen van ICT-netwerken en optimale security, robotica en industriële automatisering, programmeren van besturing en bouwen of onderhouden van machines. Het opstellen van begrotingen en werkvoorbereiding komt ook aan bod.

Uitstroomrichting Bouw
Je leert alles over bouwconstructies. Je maakt bouwtekeningen, plant, berekent prijzen en overlegt met klanten. Je bent bezig met constructies en technische details. Bovendien let je op de kosten. Zo zorg je dat jouw bouwproject goed verloopt. 

Uitstroomrichting Tech
Je leert onder andere hoe je kleine en grote objecten ontwerpt, bouwt en bestuurt. Dat betekent dat je leert om met 3D-tekenprogramma’s op de computer te werken, hoe je besturing programmeert en hoe je machines of installaties in elkaar kunt zetten en onderhouden.

Uitstroomrichting Mobiliteit
Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS nadrukkelijk voor in het lesprogramma want je hebt er in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze 2-jarige bol-opleiding uitermate geschikt voor havisten (met diploma) of voor hbo-studenten die meer praktische vaardigheden zoeken. Dit traject biedt een snelle en goede voorbereiding op een hbo-opleiding en de arbeidsmarkt. Je wordt namelijk getraind in projectmatig werken. Tegelijkertijd is er veel begeleiding en is er ruimte voor persoonlijke groei. Het eerste deel van de opleiding is een brede oriëntatie op techniek en ICT. Het tweede deel van de opleiding is gericht op het specifieke vakgebied. 

Je volgt de opleiding op de Tech Campus in Nieuwegein en je maakt gebruik van al onze faciliteiten en gebouwen.

Tijdens de opleiding krijg je onder meer de volgende vakken:

 • Projectmatig werken/bedrijfskunde  
 • Instructies techniek
 • Vakinhoudelijke lessen passend bij het uitstroomprofiel:
  • ICT: Python, Datacom 1, Windows 1, Linux, Datacom 2, Windows 2/Cloud, Linux vervolg, IT-Essentials, Servicedesk, IoT, MDP, CyberOps;
  • Bouw: Ontwerpen en tekenen van gebouwen en constructies in 2D en 3D (BIM, Revit). Beschrijven en calculeren van bouwprojecten, Organisatie rondom het bouwen, Maatvoeren van gebouwen, Verduurzamen van de gebouwde omgeving, Voorbereiden van het bouwproces, Communiceren met betrokkenen in het bouwproces, Voeren van een bouwadministratie, Beheren van vastgoed.
  • Tech: Installaties ontwerpen, CAD-tekenen, Modelleren in 3D (BIM), Schema’s maken en lezen, Besturingstechniek, PLC programmeren, Mechanische werkzaamheden, Pneumatiek en hydrauliek, Calculeren en offertes maken, Machines, robots en installaties construeren/monteren, Constructies en machines onderhouden.
  • Mobiliteit: Je krijgt les in het uitvoeren van onderhoudsbeurten en reparaties, verschillende systemen in auto’s en diagnose stellen bij storingen. Daarnaast ga je een aantal dagen per week stagelopen in de regio. Je kunt ook kiezen voor een stage in het buitenland via één van onze internationaliseringsprogramma's. De opleiding heeft leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt onder andere beurzen zoals de Motor Show in Essen of de AutoRai en ontmoet gastsprekers uit het bedrijfsleven.

 • Werknemersvaardigheden en burgerschap
 • Eventueel een inhaalprogramma (Nederlands, rekenen en Engels) Indien afgesloten met een onvoldoende op de havo

Tijdens de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen om je opleiding te verbreden of te verdiepen. Denk aan:

 • IoT – Internet of Things
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden – gevorderd
 • Inspelen op innovaties

Deze skills ga je leren

Projectmatig werken

Samenwerken

Technische en ICT Vaardigheden

Creatieve oplossingen bedenken

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen en projecten bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je gaat een half jaar op stage in het laatste jaar van de opleiding.

Na je opleiding

Je kunt aan het werk in een van de technische of ICT-sectoren waar je in deze opleiding mee te maken hebt gehad. Meestal zijn er diverse doorgroeimogelijkheden in het bedrijf. Je kunt ook doorstuderen op het hbo. Ook zijn er duale trajecten mogelijk. Je werkt en leert dan tegelijk.

Vooropleiding

Om te kunnen starten met deze 2-jarige versnelde bol-opleiding moet je minimaal een havo-diploma hebben. Bij voorkeur heb je het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid gevolgd.

Ben je bijna klaar met de havo of heb je een overgangsbewijs van havo 4 naar 5 dan bespreken we graag je mogelijkheden.

Deze opleiding kan je in twee jaar afronden als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken (Nederlands, Engels en Wiskunde) kan worden verleend. In deze versnelde opleiding zijn inzet, focus, inzicht en vaardigheden extra belangrijk. Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we samen met jou of deze opleiding geschikt is voor jou of dat je beter in de reguliere opleiding (3 jaar) kunt starten.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Meer informatie?

Smart Technology is een nieuw vakgebied waarin de werkvelden bouw, mobiliteit, techniek en ICT samenkomen in slimme oplossingen voor gebouwen en apparaten. Dit gebeurt in allerlei sectoren zoals: bouw- en metaaltechniek, agri-tech, ICT en smart industry. Maar ook in de zorg- en medische technologie of de energiesector. Een smart technoloog ontwikkelt slimme technische toepassingen.

Heb je vragen over deze opleiding, neem contact op met:
ICT: René van Mourik, @email of Carmel Jansen, @email

Bouw: Tjeerd Muller, @email

Tech: Jan Willem Berns, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: