Serviceadviseur Mobiliteitsbranche (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een bedrijf dat auto’s verkoopt en repareert. Jouw werkplek is de receptie van de werkplaats. Hier sta je klanten te woord, schrijf je werkorders voor de monteurs en maak je planningen voor de werkplaats.

Is dit iets voor mij?

Heb je interesse voor autotechniek? Ben je een echte regelaar en werk je nauwkeurig? Vind je het leuk om met mensen om te gaan en houd je van afwisseling? Dan is de opleiding Serviceadviseur Mobiliteitsbranche iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25219 Serviceadviseur Mobiliteitsbranche

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een serviceadviseur in de mobiliteitsbranche te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere je inzicht in serviceverlening ontwikkelt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt beroepsspecifieke vakken en een aantal algemene vakken. Hiervoor ga je 1 dag per week naar school. De lessen zijn standaard van 9.15 tot 16.30.

Tijdens de opleiding krijg je onder andere in de volgende vakken les:

 • Bedrijfskunde
 • Communicatie
 • Techniek
 • Werkplaatsmanagement

 

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Daarnaast kun je kiezen uit verschillende keuzedelen.

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je werk. Je doet 4 dagen per week werkervaring op bij een bedrijf in de mobiliteitsbranche. Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je dus een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als serviceadviseur mobiliteitsbranche en ben je aan de slag bij een autodealer. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de BOL-opleiding Verkoopmanager Mobiliteitsbranche of Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche op niveau 4. Je kunt er ook voor kiezen om op hetzelfde niveau (3) een tweede diploma te halen. Dit kan in een à anderhalf jaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de BOL-opleiding Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche. Met het diploma voor deze opleidingen heb je ook de juiste kwalificaties voor werk bij bijvoorbeeld een leasemaatschappij, een importeur of toeleverancier van de autobranche. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: