Kopopleiding Technisch Specialist Personenauto's - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als technisch specialist personenauto's voer je reparaties uit in een autowerkplaats en bedenk je oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee. Als technisch specialist is dit de uitdaging die jij zoekt!

Is deze niveau 4 opleiding iets voor mij?

De kopopleiding is een verkorte opleiding voor studenten die al in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s:

 • Eerste Autotechnicus
 • Allround Autotechnicus (MBO niveau 3). 

Ben je op zoek naar meer verdieping in de duurzame mobiliteit en wil jij je meer specialiseren in het oplossen van complexe elektronische en mechanische problemen? Dan is de opleiding Technisch Specialist voertuigen en mobile werktuigen iets voor jou! Met de bbl-variant werk je bij een leerbedrijf, en ga je al lekker aan de slag. Hierbij ga je één dag in de week naar school. 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25670 Technisch Specialist Personenauto's

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS nadrukkelijk voor in het lesprogramma want je hebt er in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één middag en avond in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Aan het eind van de opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamens (proeve van bekwaamheid). De praktijkexamen leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Elektronica en magnetische toepassingen
 • Micro-controllers
 • Airco
 • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel

Daarnaast volg je een aantal algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Autotechniek. Deze opleiding heeft een technische en een technisch-commerciële richting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt: Allround Autotechnicus, niveau 3. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht en vaardigheden extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: