Kopopleiding Technisch Specialist Personenauto's - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot technisch specialist

Tijdens de opleiding leer je alles over elektronica, motortechniek en transmissie. Ook komen voertuig- en motormanagementsystemen zoals ASR, ABS, ESP en ADAS nadrukkelijk voor in het lesprogramma want je hebt er in de werkplaats dagelijks mee te maken. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op dit vlak om zo tot een snelle diagnose en reparatie te komen.

Is Kopopleiding Technisch Specialist Personenauto's iets voor jou?

De kopopleiding is een verkorte opleiding voor studenten met een van deze diploma's:

 • Eerste Autotechnicus (mbo niveau 3)
 • Allround Autotechnicus (mbo niveau 3). 

Deze opleiding past bij jou als je:

 • Van auto's houdt.
 • Graag in een werkplaats wilt werken.
 • Alles wilt leren over onderhoud en reparaties.
 • Je wilt verdiepen in duurzame mobiliteit.
 • Graag meteen aan het werk wilt (bbl).
 • Complexe elektronische en mechanische problemen wilt leren oplossen.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25670 Technisch Specialist Personenauto's

Het werk van een technisch specialist personenauto's

Als technisch specialist personenauto's voer je reparaties uit in een autowerkplaats en bedenk je oplossingen voor problemen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je pakt de duurzame en technologische innovaties op en neemt hierin de collega's en klanten mee. 

Inhoud van de opleiding Technisch Specialist Personenauto's

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Onderhoudswerkzaamheden

Diagnose voertuig stellen

Zelfstandig werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Technisch Specialist Personenauto's?

Aan het werk
Na twee jaar studeer je af als technisch specialist personenauto's en kun je aan de slag bij een garagebedrijf. Vaak groeien technische specialisten personenauto's door als manager op hun werkplaats.

Doorstromen naar het hbo
Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de hbo opleiding Autotechniek. 

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt: Allround Autotechnicus, niveau 3 of een diploma Eerste Autotechnicus.

Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: