Kopopleiding Allround Bedrijfsautotechnicus - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Opleiding tot allround bedrijfsautotechnicus

Op de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus werk je het meest in de garage van een autobedrijf. Je leert alles over onderhoud en de complexere reparaties aan trucks. Dat doe je in de werkplaats of, als een truck met pech langs de snelweg komt te staan, ter plekke. En dat kan op elk tijdstip gebeuren, want transport gaat altijd door. Ook lever je bedrijfsauto's op.

Is deze kopopleiding iets voor jou?

Deze kopopleiding is een verkorte opleiding voor studenten die al in het bezit zijn van:

 • Diploma Basis Bedrijfsautotechnicus (niveau 2)

De opleiding past bij je als je:

 • Graag met je handen werkt.
 • Houdt van techniek en grote vrachtwagens.
 • Snel de leiding neemt.
 • Avontuurlijk bent.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Tijdens de kopopleiding Allround Bedrijfsautotechnicus ga je de kennis en vaardigheden die je al hebt verdiepen en verbreden. Je groeit verder in je vak. Je leert de juiste diagnoses te stellen op mechanisch en elektrisch vlak. Je voert complexe reparaties uit. Door jouw kennis en kunde kan de bedrijfswagen weer snel de weg op.

Kopopleiding Allround Bedrijfsautotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend.
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep. Denk hierbij aan:

 • Basis- en gevorderde vaardigheden bedrijfsautotechniek
 • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Beslissingen nemen

Zelfstandig werken

Advies geven

Diagnoses stellen

Reparaties managen

Kennis van bedrijfsauto's

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als allround bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. 

Verder leren
Je kunt ook verder leren op het mbo en doorstromen naar de opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Bedrijfsauto’s.

Vooropleiding

 • Diploma Basis Bedrijfsautotechnicus (niveau 2)

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: