Kopopleiding Allround Autotechnicus - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Kopopleiding

Opleiding tot allround autotechnicus

Tijdens de opleiding Allround Autotechnicus ga je de kennis en vaardigheden die je al hebt verder verdiepen en verbreden. Je leert de juiste diagnoses te stellen op mechanisch en elektrisch vlak. Daarnaast voer je complexe reparaties uit. 

Is Allround Autotechnicus iets voor jou?

De kopopleiding is een verkorte opleiding voor studenten met een van deze diploma's:

 • Autotechnicus (mbo niveau 2)
 • Basis Autotechnicus (mbo niveau 2)

Deze opleiding past bij je als je: 

 • Als monteur jezelf verder wilt ontwikkelen.
 • Om complexere onderhoud en diagnoses aan auto’s uit wilt voeren.
 • Graag meteen aan het werk wilt (bbl).
 • Door wilt leren als APK keurmeester.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Student Janine over haar opleiding

Het werk van een allround autotechnicus

Als allround autotechnicus werk je in een werkplaats van een autobedrijf. Je doet onderhoud aan auto’s en reparaties die wat ingewikkelder zijn. Denk aan storingen in het motormanagementsysteem. Verder ben je bezig met elektronica, omdat in auto’s steeds meer elektronische apparatuur zit. Je geeft de klant advies en informatie.

Inhoud van de opleiding Allround Autotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Samenwerken

Verantwoordelijkheid nemen

Auto's afleveringsklaar maken

Gestructureerd werken

Reparaties managen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Aan het werk
Je studeert af als allround autotechnicus en dan kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. 

Doorstromen
Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Personenauto’s. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een van de onderstaande diploma's hebt:

 • Autotechnicus (mbo niveau 2)
 • Basis Autotechnicus (mbo niveau 2)

Om een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: