Fietstechnicus (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in de werkplaats van een fietsenzaak aan onderhoudsklussen die het meest voorkomen: remkabels vervangen, banden verwisselen en velgen monteren. Ook maak je nieuwe fietsen gebruiksklaar voor klanten.

Is dit iets voor mij?

Werk je graag met je handen? Vind je het leuk om fietsen te repareren? Heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig? Dan is de opleiding Fietstechnicus iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 243, -

Crebonummer en naam

25231 Fietstechnicus

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een fietstechnicus te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je problemen aan een fiets opspoort en oplost. Ook leer je hoe je onderhoudsbeurten uitvoert en accessoires monteert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Aan het einde van de opleiding die je theorie-examen en praktijkexamen (proeve van bekwaamheid). Het praktijkexamen leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Problemen aan een fiets opsporen en oplossen
  • Onderhoudsbeurten en reparaties uitvoeren
  • Nieuwe fietsen gebruiksklaar maken
  • Accessoires monteren


Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als fietstechnicus en kun je aan de slag bij een tweewielerbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Eerste Fietstechnicus op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 243,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: