Eerste Fietstechnicus (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in de werkplaats van een fietsenzaak (tweewielerbedrijf) aan eenvoudig onderhoudswerk en de meer complexe reparaties. Ook heb je veel klantcontact en geef je leiding aan collega’s.

Is dit iets voor mij?

Vind je het leuk om fietsen te repareren? Heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig? Neem je snel de leiding en kun je goed communiceren? Dan is de opleiding Eerste Fietstechnicus iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25230 Eerste fietstechnicus

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een eerste fietstechnicus te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je reguliere en complexere problemen aan een fiets opspoort en oplost. Ook leer je hoe je klanten adviseert en voorraad beheert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Met een vooropleiding Fietstechnicus op niveau 2, kun je de opleiding in twee jaar afronden. Zonder deze vooropleiding duurt de opleiding drie jaar.

Aan het einde van de opleiding die je theorie-examen en praktijkexamen (proeve van bekwaamheid). Het praktijkexamen leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Reguliere en complexere problemen aan een fiets opsporen en oplossen
 • Onderhoudsbeurten uitvoeren
 • Commercieel denken en handelen
 • Klanten adviseren over aankopen in de fietsenwinkel
 • De voorraad beheren


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee of drie jaar studeer je af als eerste fietstechnicus en kun je aan de slag bij een tweewielerbedrijf. We zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: