Eerste Autotechnicus (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Je doet onderhoud aan auto’s en reparaties die wat ingewikkelder zijn. Denk aan storingen in het motormanagementsysteem. Verder ben je bezig met elektronica, omdat in auto’s steeds meer elektronische apparatuur zit.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen, houdt van techniek en natuurlijk van auto’s. Je vindt het leuk om contact met klanten te hebben. Neem je snel het voortouw en ben je communicatief ingesteld? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25244 Eerste Autotechnicus

Video Janine en Roland

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over de basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek en elektrotechniek.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek
 • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een garagebedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Al vanaf het tweede gedeelte van het eerste jaar ga je stage lopen. Je voert dan onderhoudsbeurten en reparaties uit aan personenauto’s en leert accessoires te monteren.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als eerste autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo.
Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Personenauto’s. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: