Eerste Autoschadehersteller - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als Eerste Autoschadehersteller werk je bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in schadeherstel van auto’s. Je voert kleine en grote reparaties uit bij voertuigen. Het zijn complexe klussen die je doet, waarvoor je goed moet kunnen rekenen. Ook stuur je collega’s aan.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Gaan je handen jeuken als je een beschadigd exemplaar ziet? Heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig? Neem je graag leiding in een team? Dan is de opleiding Autoschadehersteller vast iets voor jou.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25884 Eerste Autoschadehersteller

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over schadeherstel. Ook krijg je les in het maken van een kostenberekening. We leren je hoe je een handelingsplan opstelt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Gevorderde vaardigheden om schade te herstellen
 • Een kostenberekening maken en een handelingsplan opstellen.

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Werken in een werkplaats

Reparatiemethodes kiezen

Werkplek inrichten

Reparaties controleren

Beslissingen nemen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: