Chauffeur Wegvervoer (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Achter het stuur van je vrachtwagen breng je goederen van de ene plek naar de andere plek. Dit kan van alles zijn: meubels, levensmiddelen, bouwmaterialen of apparatuur. Naast het rijden, help je mee met laden en lossen.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op autorijden? Houd je van vrijheid en ben je graag onderweg? Vind je het ook helemaal niet erg om af en toe midden in de nacht thuis te komen, dan is de opleiding Chauffeur Wegvervoer iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25549 Chauffeur Wegvervoer

Wat leer je?

Om een goede vrachtwagenchauffeur te worden leer je tijdens de opleiding natuurlijk hoe je op een vrachtwagen rijdt. Ook krijg je les in het lezen van de laadlijst. En we leren je hoe je lading moet laden en lossen. Veel afwisseling dus!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Op de vrachtwagen rijden. Je haalt daarbij je rijbewijs C (vrachtwagen) en CE (vrachtwagen met aanhanger). Let op: voordat je aan rijbewijs C (en eventueel CE) begint, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B (personenauto). Heb je dit nog niet? Dan kun je dit ook via ons halen
 • Een laadlijst lezen en de vrachtwagen controleren (ritvoorbereiding)
 • Lading lossen en de administratieve handelingen uitvoeren die daarbij horen (ritafhandeling)
 • Bedrijfswagentechniek
 • Goederenadministratie

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na 2 jaar studeer je af als chauffeur wegvervoer en kun je aan de slag  als vrachtwagenchauffeur in het binnen- en buitenland. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Als je twijfels hebt over je fysieke gesteldheid om chauffeur te kunnen worden neem dan contact op met het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid, vakbekwaamheid en rijgeschiktheid van bestuurders van auto's, motoren, bromfietsen, vrachtwagens, en bussen.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Direct contact met een docent?

Neem dan direct contact op met Theo Roozen via t.roozen@rocmn.nl of via app, telefoon +316 51 519518

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: