Chauffeur Wegvervoer - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot chauffeur wegvervoer

Op de opleiding Chauffeur Wegvervoer leer je vrachtwagen rijden. Ook krijg je les in het lezen van de laadlijst. En we leren je hoe een lading moet laden en lossen. Veel afwisseling dus.

Is Chauffeur Wegvervoer iets voor jou?

De opleiding past bij je als je:

 • Gek bent op autorijden.
 • Van vrijheid houdt.
 • Graag onderweg bent.
 • Het niet erg vindt om op onregelmatige tijden te werken.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25671 Chauffeur Wegvervoer

Het werk van een chauffeur wegvervoer

Als vrachtwagenchauffeur ben je veel onderweg en is geen dag hetzelfde. Je komt op veel plekken terwijl je goederen van a naar b brengt. Achter het stuur van je vrachtwagen draag je een grote verantwoordelijkheid: voor de vrachtwagen en de lading en voor andere weggebruikers. 

Inhoud van de opleiding

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk werkt en leert. De lesdag wordt in juli bekend.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Op de vrachtwagen rijden. Je haalt daarbij je rijbewijs C (vrachtwagen) en CE (vrachtwagen met aanhanger). Let op: voordat je aan rijbewijs C (en eventueel CE) begint, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B (personenauto). Heb je dit nog niet? Dan kun je dit ook via ons halen
 • Een laadlijst lezen en de vrachtwagen controleren (ritvoorbereiding)
 • Lading lossen en de administratieve handelingen uitvoeren die daarbij horen (ritafhandeling)
 • Bedrijfswagentechniek
 • Goederenadministratie

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Certificaten
Mogelijkheid tot het behalen van het ADR- basiscertificaat. Dat heb je nodig om gevaarlijke stoffen over de weg te mogen vervoeren in Europa. 

Proeven van bekwaamheid worden afgenomen in onze praktijkhal met onze eigen vrachtwagen.

Deze skills ga je leren

Laden en lossen

Vrachtauto besturen

Voorbereiden rit

Lading controleren

Afspraken nakomen

Beslissingen nemen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als chauffeur wegvervoer en kun je aan de slag als vrachtwagenchauffeur in het binnen- en buitenland. 

Verder leren
Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Als je twijfels hebt over je fysieke gesteldheid om chauffeur te kunnen worden, neem dan contact op met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid, vakbekwaamheid en rijgeschiktheid van bestuurders van auto's, motoren, bromfietsen, vrachtwagens, en bussen.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Direct contact met een docent?

Neem dan contact op met Theo Roozen via @email of via app, telefoon 06 51 51 95 18.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: