Bedrijfsautotechnicus (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een truckdealer of transportbedrijf en voert onderhoudsbeurten uit aan trucks. Je helpt bij keuringen en onderhoudsklussen zoals het verwisselen van banden, het bijstellen van lampen en het vervangen van filters. Verder ben je best veel bezig met elektronica. Dat komt omdat in trucks steeds meer elektronische apparatuur zit. 

Is dit iets voor mij?

Werk je graag met je handen? Vind je het leuk om grote trucks te repareren? Heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig? Ben je relaxed? Want soms is het knetterdruk in de werkplaats. Dan is de opleiding Bedrijfsautotechnicus iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25243 Bedrijfsautotechnicus

Wat leer je?

Om een goede bedrijfsautotechnicus te worden leren we je alles over autotechniek en elektrotechniek. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Basisvaardigheden bedrijfsautotechniek
  • Basisvaardigheden elektrotechniek

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Eerste Bedrijfsautotechnicus. Daarna zou je nog verder kunnen gaan op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: