Basis Bedrijfsautotechnicus - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Opleiding tot basis bedrijfsautotechnicus

Op de opleiding Basis Bedrijfsautotechnicus leer je werken aan bedrijfsauto's, zoals busjes en vrachtwagens. Je voert onderhoudsbeurten uit en doet reparaties. Zo check je banden, de uitlaat, accu of de elektronica. Daarvoor leer je een vaste procedure. Je werkt vaak zelfstandig maar je kunt altijd om hulp vragen. 

Is Basis Bedrijfsautotechnicus iets voor jou?

De opleiding Basis Bedrijfsautotechnicus past bij je als je:

  • Gek bent op trucks en vrachtwagens.
  • Het leuk vindt om met je handen te werken.
  • Graag meteen aan het werk gaat.
  • Wilt werken in een werkplaats.
  • Wilt leren bedrijfswagens te onderhouden en rijklaar te maken.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Het werk van een bedrijfsautotechnicus

Als bedrijfsautotechnicus weet je alles over autotechniek en elektrotechniek. Je werkt met speciale (meet)gereedschappen en apparatuur om een probleem op te lossen. Daarbij gebruik je vaak een computer. Omdat je in deze opleiding 4 dagen per week werkt bij een leerbedrijf, kun je meteen ontdekken hoe het vak in de praktijk is. Met collega's sparren, de klant te woord staan en inspelen op onverwachte situaties.

Inhoud van de opleiding Basis Bedrijfsautotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Basisvaardigheden bedrijfsautotechniek
  • Basisvaardigheden elektrotechniek

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Basis Bedrijfsautotechnicus?

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. 

Verder leren
Je kunt verder leren op het mbo en doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Eerste Bedrijfsautotechnicus. Daarna zou je nog verder kunnen gaan op niveau 4, met de kopopleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: