Bedrijfsautotechnicus - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als Bedrijfsautotechnicus werk je aan bedrijfsauto's, van busjes tot vrachtwagens. Je voert onderhoudsbeurten uit en doet reparaties. Zo check je banden, de uitlaat, accu of de elektronica. Daarvoor volg je vaak een vaste procedure. Je werkt zelfstandig maar kunt je leidinggevende altijd om hulp vragen. 

Is dit iets voor mij?

Ben jij gek op auto's en vind je het leuk om met je handen te werken? Meestal ben je aan het werk in een werkplaats, maar het kan ook zijn dat je een vrachtwagen langs de snelweg moet repareren. Lijkt het je leuk om te leren hoe je bedrijfswagens rijklaar maakt? Hoe een onderhoudsbeurt gaat? Wat er komt kijken bij een keuring? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Om een goede bedrijfsautotechnicus te worden, leren we je alles over autotechniek en elektrotechniek. Je leert te werken met speciale (meet)gereedschappen en apparatuur om een probleem op te lossen. Daarbij gebruik je vaak een computer. Omdat je in deze opleiding vier dagen per week werkt bij een leerbedrijf, kun je meteen ontdekken hoe het vak in de praktijk is. Met collega's sparren, de klant te woord staan, inspelen op onverwachte situaties - je leert van alles!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basisvaardigheden bedrijfsautotechniek
 • Basisvaardigheden elektrotechniek

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Eerste Bedrijfsautotechnicus. Daarna zou je nog verder kunnen gaan op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: