Basis Autotechnicus - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot Basis Autotechnicus

Een basis autotechnicus werkt in de werkplaats van een autobedrijf. In de werkplaats komen auto's voor onderhoud en reparaties. Dit voer jij alleen of met anderen uit. Je werkt ook aan de elektronische apparatuur in auto's. Je zorgt dat het onderhoud en reparaties vlot en goed uitgevoerd worden en vraagt hulp bij je collega’s als je er zelf even niet uit komt. 

Is Basis Autotechnicus iets voor jou?

De opleiding past bij je als je:

  • gek bent op auto's
  • houdt van sleutelen aan auto's
  • graag met je handen werkt
  • wilt leren onderdelen te vervangen
  • graag meteen aan het werk wilt (bbl)

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Het werk van een Autotechnicus

Als Basis Autotechnicus weet je alles over autotechniek en elektrotechniek. Dit maakt jou een goede Automonteur.

Inhoud van de opleiding Basis Autotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Auto's afleveringsklaar maken

Onderhoudswerkzaamheden

Reparaties uitvoeren

Bedienen (meet)gereedschap

Gestructureerd werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als basis autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Allround Autotechnicus. Daarna kun je verder studeren op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: