Basis Autotechnicus - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding Basis Autotechnicus

Als basis autotechnicus werk je in de werkplaats van een autobedrijf waar je auto's onderhoud en repareert. Je werkt ook aan de elektronische apparatuur in auto's. Je zorgt dat onderhoud en reparaties vlot en goed uitgevoerd worden en vraagt hulp bij je collega’s als je er zelf even niet uit komt. 

Is basis autotechnicus iets voor jou?

De opleiding past bij je als je:

  • Gek bent op auto's.
  • Houdt van sleutelen aan auto's.
  • Graag met je handen werkt.
  • Wilt leren onderdelen te vervangen.
  • Graag meteen aan het werk wilt. 

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

  • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Het werk van een autotechnicus

Als basis autotechnicus weet je alles over autotechniek en elektrotechniek. Dit maakt jou een goede Automonteur. Je voert eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit en je zorgt ervoor dat auto's klaar zijn voor aflevering aan de klant. 

Inhoud van de opleiding Basis Autotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend. 

Algemene vakken
Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je meerdere examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI, het instituut voor theorie- en praktijkexamens in de mobiliteitsbranche. Dit is een onafhankelijke instelling die gespecialiseerd is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Auto's afleveringsklaar maken

Onderhoudswerkzaamheden

Reparaties uitvoeren

Bedienen (meet)gereedschap

Gestructureerd werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als basis autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. 

Verder leren
Je kunt doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Allround Autotechnicus. Daarna kun je verder studeren op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: