Basis Autotechnicus - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Een basis autotechnicus werkt in de werkplaats van een autobedrijf. In de werkplaats komen auto's voor onderhoud en reparaties. Als basis autotechnicus zorg jij daarvoor, alleen of met anderen. Je werkt ook aan de elektronische apparatuur in auto's. . Je zorgt dat het onderhoud en reparaties vlot en goed uitgevoerd worden en vraagt hulp bij je collega’s als je er zelf even niet uit komt. 

Is dit iets voor mij?

De opleiding Basis Autotechnicus is iets voor jou als je gek bent op auto's én houdt van alles wat met sleutelen aan een auto te maken heeft. In deze opleiding leer je met je handen te werken en met techniek bezig zijn. Je vindt het leuk om onderdelen te leren vervangen. En natuurlijk om te werken in een werkplaats. Tijdens deze bbl-opleiding werk je namelijk bij een leerbedrijf. Je gaat één dag per week naar school. 

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leren we je alles om een goede automonteur te worden. Daarvoor krijg je les in autotechniek en elektrotechniek. Ook leer je om precies te zijn en een taak zelfstandig uit te voeren, van de opdracht tot aan de slag gaan. Je leert ook hoe je met klanten omgaat. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basisvaardigheden autotechniek
 • Basisvaardigheden elektrotechniek


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Auto's afleveringsklaar maken

Onderhoudswerkzaamheden

Reparaties uitvoeren

Bedienen (meet)gereedschap

Gestructureerd werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als basis autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Allround Autotechnicus. Daarna kun je verder studeren op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: