Autotechnicus (bol, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Een autotechnicus werkt in de werkplaats van een autobedrijf. In de werkplaats komen auto's voor onderhoud en reparaties. Als autotechnicus zorg jij daarvoor, alleen of met anderen. Je werkt ook aan de elektronische apparatuur in auto's. Regelmatig heb je contact met de klant. Jij vertelt hem bijvoorbeeld hoe lang een onderhoudsbeurt duurt of wat er gebeurt bij een bepaalde reparatie.

Is dit iets voor mij?

De opleiding Autotechnicus is iets voor jou als je gek bent op auto's én houdt van alles wat met sleutelen aan een auto te maken heeft. In deze opleiding leer je met je handen te werken. Met techniek bezig zijn. Je vindt het leuk om onderdelen te leren vervangen. En natuurlijk om te werken in een werkplaats, waar je ervaring op gaat doen tijdens je stage.

Open dag 4 februari

Open dag 4 februari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25668 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je veel over autotechniek en elektrotechniek. Zo word je een goede autotechnicus. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basisvaardigheden autotechniek
 • Basisvaardigheden auto-elektronica

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
 • Keuzevak

Deze skills ga je leren

Kennis van autotechniek

Kennis van elektrotechniek

Klantcontact

Samenwerken

Werken in een werkplaats

Rapporteren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een garagebedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Al in het eerste jaar (vanaf de 2de periode) van je opleiding ga je stage lopen.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als basis-autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende bbl-opleiding op niveau 3, Eerste Autotechnicus. Daarna zou je nog verder kunnen gaan op niveau 4, met de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s. Deze opleidingen sluiten perfect op elkaar aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: