Autospuiter - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot autospuiter

Op de opleiding autospuiter leer je hoe je beschadigde auto's weer laat glimmen. Je gaat in de werkplaats aan de slag met de basis. Je bewerkt deukjes met plamuur. Je schuurt de ondergrond en reinigt het object. Het spuiten zelf is een nauwkeurige klus. Je werkt technisch heel precies. Het resultaat is een mooie, glimmende auto.

Is autospuiter iets voor jou?

De opleiding is iets voor jou als je:

 • Gek bent op auto's.
 • Graag meteen aan het werk gaat.
 • Ervan houdt auto's te laten glimmen.
 • Een pietje-precies bent.
 •  Niet bang bent om vies te worden.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25714 Autospuiter

Het werk van een autospuiter

Een autospuiter weet alles over het voorbewerken van ondergronden. Ook het aanmaken en aanbrengen van aflakmaterialen is bekend. Je herstelt kleine lakschades. Je werkt samen met anderen en werkt veilig en milieubewust.

Inhoud van de opleiding Autospuiter

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend.

Je krijgt bijvoorbeeld les in: 

 • Voorbewerken (schuren, plamuren en dergelijke)
 • Autospuiten
 • Technische vaardigheden (bijvoorbeeld over het gebruik van plamuur)

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring werkplaats

Werk uitvoeren

Ondergronden voorbewerken

Spuiten aflakmaterialen

Samenwerken

Afstemmen leidinggevende

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als autospuiter en kun je aan de slag bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in auto’s spuiten, een autospuiterij. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Eerste Autospuiter. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: