Autospuiter - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als autospuiter laat je beschadigde auto's weer glimmen. Eerst ga je in de werkplaats aan de slag met de basis. Je bewerkt deukjes met plamuur. Je schuurt de ondergrond en reinigt het object. Het spuiten zelf is een nauwkeurige klus. Je werkt technisch heel precies. Het resultaat is een mooie, glimmende auto.

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Hou je ervan ze te laten glimmen? Ben je een pietje-precies en niet bang om vies te worden? Wil je álles van materialen weten waarmee je een auto kunt opknappen? Dan is de opleiding Autospuiter misschien wel iets voor jou.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25714 Autospuiter

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over het voorbewerken van ondergronden. Ook het aanmaken en aanbrengen van aflakmaterialen komt aan bod. Je leert hoe je kleine lakschades herstelt. Hoe je samenwerkt met anderen en hoe je veilig en milieubewust werkt. Ook ga je ervaren hoe het is om in een professioneel bedrijf te werken. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Voorbewerken (schuren, plamuren en dergelijke)
 • Autospuiten
 • Technische vaardigheden (bijvoorbeeld over het gebruik van plamuur)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring werkplaats

Werk uitvoeren

Ondergronden voorbewerken

Spuiten aflakmaterialen

Samenwerken

Afstemmen leidinggevende

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als autospuiter en kun je aan de slag bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in auto’s spuiten, een autospuiterij. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 3, Eerste Autospuiter. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: