Autoschadehersteller (bbl, mbo)

 • Niveau 2
 • BBL
 • Starten februari 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je werkt bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in schadeherstel van auto’s. Je voert reparaties uit aan carrosseriedelen. Met jouw las-, plamuur- en schuurvaardigheden laat je een auto er weer als nieuw uitzien. 

Is dit iets voor mij?

Ben je gek op auto’s? Gaan je handen jeuken als je een beschadigd exemplaar ziet? Heb je technisch inzicht en werk je nauwkeurig? Werk je graag in een team? Dan is de opleiding Autoschadehersteller iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Duur

2 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25225 Autoschadehersteller

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over het herstellen van schade. Je krijgt daarvoor veel praktijklessen. Ook de theorie over voertuigtechniek en schadehersteltechniek komen aan bod.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Je krijgt werkopdrachten waarbij je leert wat er in het werkproces van jou wordt verwacht en hoe je daarin actief kunt meedoen. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Praktijkvaardigheden schade herstellen
 • Theorie voertuigtechniek
 • Theorie schadehersteltechniek

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werkopdrachten uitvoeren

Carrosserieschade herstellen

Voertuigsystemen herstellen

Praktijkervaring

Werkplek inrichten

Technisch inzicht

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als autoschadehersteller en kun je aan de slag bij een schadebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Eerste Autoschadehersteller. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: