Autoschadehersteller - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot autoschadehersteller

Op de opleiding Autoschadehersteller leer je bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in schadeherstel van auto’s. Je leert reparaties uit te voeren aan carrosseriedelen (buitenkant van de auto). Met jouw las-, plamuur- en schuurvaardigheden laat je een auto er weer als nieuw uitzien. 

Is Autoschadehersteller iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Gek bent op auto's.
 • Wilt leren beschadigde auto's op te knappen.
 • Technisch inzicht hebt.
 • Nauwkeurig werkt.
 • Graag in een team werkt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25883 Autoschadehersteller

Het werk van een autoschadehersteller

Als autoschadehersteller weet je alles over het herstellen van schade. Je past de theorie uit de lessen over voertuigtechniek en schadehersteltechniek toe in de praktijk.

Inhoud van de opleiding

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstig beroep. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Praktijkvaardigheden schade herstellen
 • Theorie voertuigtechniek
 • Theorie schadehersteltechniek

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Werkopdrachten uitvoeren

Carrosserieschade herstellen

Voertuigsystemen herstellen

Praktijkervaring

Werkplek inrichten

Technisch inzicht

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Na twee jaar studeer je af als autoschadehersteller en kun je aan de slag bij een schadebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Eerste Autoschadehersteller. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: