Automotive Engineer - bol bbl

  • Niveau 4
  • BOL - BBL

Opleiding Automotive Engineer

Als automotive engineer werk je aan de allernieuwste voertuigtechnieken en geavanceerde aandrijfsystemen van personenauto’s. Jij bent dé specialist als het gaat om innovaties binnen mobiliteit en deelt deze kennis met je collega's. Denk dan bijvoorbeeld aan zelf parkerende auto’s of duurzame energiesystemen op waterstof.

Is de opleiding iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

  • Op de havo zit of al een havodiploma hebt.
  • Liever in de praktijk leert dan alleen op school.
  • Al tijdens je opleiding wil gaan werken en geld verdienen.
  • Gek bent op auto's.
  • Alles wil weten over innovaties en technische ontwikkelingen.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

  • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je op deze niveau 4 opleiding?

Je leert werken met geavanceerde autotechnieken en je volgt exclusieve trainingen bij autobedrijven en importeurs. Na de opleiding kan je creatieve diagnoses stellen. Dat wil zeggen dat je verder kijkt dan de uitkomsten van diagnose-apparatuur. Je combineert die resultaten met jouw technisch inzicht en kennis van moderne autotechniek. Daarnaast kun je helpen de techniek verder te ontwikkelen en over te brengen op collega’s op de werkvloer.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In jaar 1 start je met een bol-opleidingstraject waarin je vakken volgt zoals vakleer en wiskunde en praktijklessen volgt in de werkplaats op school. Ook volg je keuzedelen.  Je wordt klaargestoomd voor je stage. Daarna ga je stage lopen én naar school. Om de nieuwste ontwikkelingen in de branche te leren kennen, ga je regelmatig op excursie en nodigen we gastsprekers uit.
 

In jaar 2 stap je over naar een bbl-opleidingstraject van ongeveer 2 jaar. Je gaat dan 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf. Je ontwikkelt je daar verder in het stellen van complexe diagnoses en het uitvoeren van complexe reparaties in de werkplaats. 

Deze skills ga je leren

Onderhoudswerkzaamheden bepalen

Samenwerken en aansturen

Reparaties managen

Diagnose personenauto

Moderne autotechniek

Omgaan met klanten

Stage en werken

Je loopt stage in leerjaar 1 en vanaf leerjaar 2 ga je aan het werk bij een erkende werkplek. 
Om van de opleiding een succes te maken heb je een stageplek nodig. Je kunt hiervoor solliciteren bij een erkend leerwerkbedrijf. We kunnen je in contact brengen met geschikte bedrijven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de sollicitatie en de sollicitatieprocedure.

Wat kun je na de opleiding Automotive Engineer doen?

Verder leren 
Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding. 

Aan het werk
Na 3 jaar studeer je af als technisch specialist (niveau 4) met een getuigschrift Automotive Engineer. Je kunt dan aan de slag bij verschillende soorten bedrijven in de Automotive industrie. Technisch specialisten groeien vaak door naar een leidinggevende functie.

Vooropleiding

Tijdens de opleiding Automotive Engineer wordt veel van je verwacht. We gaan er vanuit dat je de theoretische kennis snel oppakt. En dat je een zelfstandige en actieve werkhouding hebt. Vooropleidingen die geschikt kunnen zijn:

  • Een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5 met (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid
  • Een havodiploma met (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Hier bepalen we wat voor jou de beste opleidingsvariant is.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 1.419,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €715,-. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. Begin juli is bekend wat de kosten daarvoor zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten? Neem contact op via: @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: