Automotive Engineer (bol, bbl)

  • Niveau 4
  • BOL - BBL

Wat doe je als Automotive Engineer?

Als Automotive Engineer werk je aan de allernieuwste voertuigtechnieken en geavanceerde aandrijfsystemen van personen- of bedrijfsauto’s. Jij bent de specialist als het gaat om innovaties binnen mobiliteit en deelt deze kennis met je collega's. Denk dan bijvoorbeeld aan zelfparkerende auto’s of duurzame energiesystemen op waterstof.

Is dit iets voor mij?

Zit jij op de havo, ben je gek op auto’s en wil jij alles weten over innovaties en technische ontwikkelingen binnen de Automotive-industrie? Wil jij gedurende je opleiding ook aan het werk? Dan is de mbo-opleiding Automotive Engineer wat voor jou!

Open dag 4 februari

Open dag 4 februari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je op deze niveau 4 opleiding?

Tijdens de opleiding leer je werken met geavanceerde autotechnieken en ga je exclusieve trainingen volgen bij autobedrijven en importeurs. Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om creatieve diagnoses stellen: jij kijkt verder dan de uitkomsten van diagnose-apparatuur en combineert resultaten met jouw technisch inzicht en kennis van moderne autotechniek. Daarnaast kun je de techniek helpen doorontwikkelen en overbrengen op collega’s op de werkvloer.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In jaar 1 zit je in een bol-opleidingstraject waarin we werken aan je basisvaardigheden waarbij je een deel naar school gaat en een deel stage loopt. We starten de opleiding met beroepsgericht onderwijs (theorie en praktijk) waarin we je klaarstomen voor de start op je stage. In P2, P3 en P4 ga je naast drie dagen school, twee dagen in de week stage lopen bij een bedrijf dat is aangesloten bij het Automotive College. Deze periode bestaat uit projectonderwijs én volg je reguliere lessen voor het keuzedeel, lessen wiskunde en lessen beroepsgerichte Engelse taal.

In jaar 2 stap je over naar een bbl-opleidingstraject van +/- 2 jaar en ga je vier dagen aan het werk bij je bedrijf. Naast de reguliere lessen techniek gaan we ook in projectteams aan de slag met actuele thema's. Samen met de klas en het bedrijfsleven gaan we bepalen welke thema's in het bedrijfsleven en/of op school onderzocht gaan worden. Die lesuren breng je dus door in (kleine) studentteams waarin je samen met het bedrijfsleven leert over geavanceerde technieken en innovaties in de branche van Automotive.

Deze skills ga je leren

Onderhoudswerkzaamheden bepalen

Samenwerken en aansturen

Reparaties managen

Diagnose personenauto

Moderne autotechniek

Omgaan met klanten

Stage en werken

Dus: stage lopen in jaar 1 en vanaf jaar 2 aan het werk.

Om van de opleiding een succes te maken heb je een stageplek nodig. Je kunt hiervoor solliciteren bij een van de bedrijven die aangesloten zijn bij de vrienden van het Automotive College. Wij kunnen je in contact brengen met geschikte bedrijven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de sollicitatie en de sollicitatieprocedure. Heb je zelf een stageplek gevonden die aansluit bij deze opleiding? Dan is dat uiteraard ook mogelijk. Neem contact op met docent Sander de Wijer voor meer informatie via: @email

Na je opleiding

Na +/- 3 jaar studeer je af als technisch specialist voertuigen met getuigschrift Automotive Engineer en kun je aan de slag bij verschillende typen bedrijven in de Automotive industrie. Met jouw profiel en de kennis en ervaring uit de opleiding Automotive Engineer ben je extra aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Wat je
ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om te kunnen starten met de opleiding moet je havo 4 hebben afgerond of het havo diploma hebben behaald. Je moet (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebben gevolgd.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, je toekomstige werkgever gedurende de opleiding, het gebouw, de docenten en medestudenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding, mogelijke werkplekken of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld € 1.239,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €624,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten? Neem contact op met docent Sander de Wijer voor meer informatie via: @email 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: