Automotive Engineer (bol, bbl)

 • Niveau 4
 • BOL - BBL
 • Starten februari 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Als Automotive Engineer werk je aan de allernieuwste technieken en geavanceerde aandrijfsystemen van personenauto’s. Jij bent de specialist als het gaat om innovaties binnen autotechniek en deelt deze kennis met je collega's. Denk hierbij aan technieken als zelfrijdende auto’s en moderne brandstofsystemen zoals waterstof.

 

 

Is dit iets voor mij?

Zit jij op de havo, ben je gek op auto’s en wil jij alles weten over innovaties en technische ontwikkelingen binnen de Automotive-industrie?  Wil jij gedurende je opleiding liever direct aan het werk? Dan is de mbo-opleiding Automotive Engineer wat voor jou!

 

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 4

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25670 Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je werken met geavanceerde autotechnieken en ga je exclusieve trainingen volgen bij autobedrijven en importeurs. Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om creatieve diagnoses stellen: jij kijkt verder dan de uitkomsten van diagnose-apparatuur en combineert resultaten met jouw technisch inzicht en kennis van moderne autotechniek. Daarnaast kun je de techniek helpen doorontwikkelen en overbrengen op collega’s op de werkvloer.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In jaar 1 werken we aan je basisvaardigheden waarbij je een deel naar school gaat en een deel stage loopt. We starten de opleiding met beroepsgericht onderwijs (theorie en praktijk). Daarna volgt er een periode van BPV en onderwijs voorbereiding (leerdoelen en plannen). Ook volg je in het eerste jaar een keuzedeel metaalbewerking. Tot slot ga je stagelopen (BPV, werken en leren in de praktijk).

Vanaf jaar 2 ga je werken bij een van de aangesloten bedrijven en volg je een deeltijd opleidingstraject van +/- 2 jaar.

Tijdens de opleiding gaan we in projectteams aan de slag met nieuwe technieken en theorieën.  Jouw lesuren breng je dus door in (kleine) studentteams waarin je samen met het bedrijfsleven leert over geavanceerde technieken en innovaties in de branche van Automotive.

Samen met de klas en het bedrijfsleven gaan we bepalen welke technische ontwikkelingen onderdeel worden van de lesstof in de werkplaats en op school:

 • Adaptieve cruise control
 • Remgedrag/ABS/AST/
 • Motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel
 • Hydrauliek/pneumatiek (lucht(rem)systemen)

Deze skills ga je leren

Onderhoudswerkzaamheden bepalen

Samenwerken en aansturen

Reparaties managen

Diagnose personenauto

Moderne autotechniek

Omgaan met klanten

Werkend leren

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een werkplek nodig. Je kunt hiervoor solliciteren bij een van de bedrijven die aangesloten zijn bij de vrienden van het Automotive College. Wij kunnen je in contact brengen met geschikte bedrijven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de sollicitatie en de sollicitatieprocedure. 

Stage lopen in jaar 1 en vanaf jaar 2 fulltime aan het werk
In jaar 1 ga je naast vier dagen school één dag in de week stage lopen bij een bedrijf dat aangesloten is bij het Automotive College. Je stage begint in het tweede semester van het eerste leerjaar. Vanaf jaar 2 van de opleiding ga je naast je opleiding fulltime aan het werk. Je kunt hiervoor terecht bij een van de bedrijven die aangesloten zijn bij het Automotive College. 

Heb je zelf een werkplek gevonden die aansluit bij de onderwerpen in onze opleiding? Dan is dat uiteraard ook mogelijk. Neem contact op met docent Sander de Wijer voor meer informatie via: s.dewijer@rocmn.nl 

Na je opleiding

Na +/- 3 jaar studeer je af als technisch specialist personenauto’s en kun je aan de slag bij verschillende typen bedrijven in de Automotive industrie. Met jouw profiel en de kennis en ervaring uit de opleiding Automotive Engineer ben je extra aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om te kunnen starten met de opleiding moet je havo 4 hebben afgerond. Je moet (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebben gevolgd.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, je toekomstige werkgever gedurende de opleiding, het gebouw, de docenten en medestudenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding, mogelijke werkplekken of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld € 1.216,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €612,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten? Neem contact op met docent Sander de Wijer voor meer informatie via: s.dewijer@rocmn.nl 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: