Assistent Logistiek (bbl, mbo)

BBL - Niveau Entreeopleiding XL

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in het magazijn waar vrachtwagens komen om spullen te brengen of te halen. Jij helpt dan met inladen en uitladen. Dat doe je met een steekwagen of een vorkheftruck. Ook controleer je of de spullen compleet zijn.

Is dit iets voor mij?

Lijkt het je leuk om in een druk magazijn te werken? Kun je goed een opdracht uitvoeren én samenwerken, maar heb je problemen met leren? Deze opleiding is speciaal voor studenten die moeilijk leren. We helpen je dus extra.

In het kort

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 250, -

Crebonummer en naam

25254 Assistent logistiek

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je helpt bij de ontvangst en opslag van goederen (spullen) in het magazijn. Ook leer je hoe je goederen klaar maakt voor verzending.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Deze Entree-XL-opleiding is speciaal voor studenten die moeilijk leren. De docenten geven je daarom extra begeleiding en je krijgt les in kleine klassen. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Helpen bij de ontvangst en opslag van goederen
  • Helpen bij het verzamelen van orders
  • Helpen bij het verzendklaar maken van goederen (inpakken en labelen)

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na 2 jaar studeer je af als assistent logistiek en kun je aan de slag bij een bedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de niveau-2-opleiding Logistiek Medewerker. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 250,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: