Allround Bedrijfsautotechnicus - bbl

  • Niveau 3
  • BBL

De opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus

Tijdens de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus leer je alles over basis- en gevorderde vaardigheden bedrijfsautotechniek en elektrotechniek.

Is Allround Bedrijfsautotechnicus iets voor jou?

De opleiding past bij je als je:

  • Graag met je handen werkt.
  • Houdt van techniek en grote vrachtwagens.
  • Snel de leiding neemt.
  • Avontuurlijk bent. 

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

  • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Het werk van een allround bedrijfsautotechnicus

Als allround bedrijfsautotechnicus werk je het meest in garage van een autobedrijf. Je doet onderhoud en complexer reparaties aan trucks. Dat doe je in de werkplaats of, als een truck met pech langs de snelweg komt te staan, ter plekke. En dat kan op elk tijdstip gebeuren, want transport gaat altijd door. Ook maak je bedrijfsauto's klaar voor aflevering. 

Inhoud van de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lesdag wordt in juli bekend. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Basis- en gevorderde vaardigheden bedrijfsautotechniek
  • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Keuzedelen
Tijdens je opleiding zijn keuzedelen verplicht. De keuzedelen die je krijgt sluiten altijd aan bij je opleiding en toekomstig beroep.

Examinering
Gedurende de opleiding doe je diverse examens. De praktijkexamens (proeve van bekwaamheid) leg je af bij IBKI. Dit is een onafhankelijke instelling die specialist is in de examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

Deze skills ga je leren

Beslissingen nemen

Zelfstandig werken

Advies geven

Diagnoses stellen

Reparaties managen

Kennis van bedrijfsauto's

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus?

Aan het werk
Na 2 of 3 jaar studeer je af als Allround Bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. 

Verder leren
Je kunt verder leren binnen het mbo en doorstromen naar de opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Over het algemeen is er veel vraag naar (Allround) Bedrijfsautotechnici. Omdat je als Allround Bedrijfsautotechnicus onregelmatig werkt, kun je bovendien rekenen op een aantrekkelijk salaris. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: