Allround Bedrijfsautotechnicus - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als bedrijfsautotechnicus werk je het meest in garage van een autobedrijf. Je doet onderhoud en de complexere reparaties aan trucks. Dat doe je in de werkplaats of, als een truck met pech langs de snelweg komt te staan, ter plekke. En dat op elk tijdstip gebeuren, want transport gaat altijd door. Ook lever je bedrijfsauto's op.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen, houdt van techniek en natuurlijk van grote vrachtwagens. Neem je snel de leiding, communiceer je goed en ben je avontuurlijk ingesteld? En ben je enthousiast over stoere bedrijfsauto's? Dan is de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus iets voor jou!

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Allround Bedrijfsautotechnicus leer je alles over basis- en gevorderde vaardigheden bedrijfsautotechniek en elektrotechniek.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Truck Academy
De Truck Academy is een lesprogramma waarin je de reguliere opleiding Bedrijfsautotechnicus of Technisch Specialist Bedrijfsauto’s volgt met daar bovenop exclusieve trainingen en cursussen van (BOVAG) aangesloten truckdealers. Je opleiding vindt dan deels plaats in de exclusieve werkplaatsen van truckbedrijven als DAF, IVECO, MAN, Mercedes-Benz, Renault, Scania of Volvo. Deze waardevolle praktijkervaring zorgt ervoor dat jij straks overal aan de slag kan! 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basis- en gevorderde vaardigheden bedrijfsautotechniek
 • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Beslissingen nemen

Zelfstandig werken

Advies geven

Diagnoses stellen

Reparaties managen

Kennis van bedrijfsauto's

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee of drie jaar studeer je af als Allround Bedrijfsautotechnicus en kun je aan de slag bij een truckdealer of transportbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Over het algemeen is er veel vraag naar (Allround) Bedrijfsautotechnici. Omdat je als Allround Bedrijfsautotechnicus onregelmatig werkt, kun je bovendien rekenen op een aantrekkelijk salaris. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: