Allround Autotechnicus (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als allround autotechnicus werk je in een werkplaats van een autobedrijf. Je doet onderhoud aan auto’s en reparaties die wat ingewikkelder zijn. Denk aan storingen in het motormanagementsysteem. Verder ben je bezig met elektronica, omdat in auto’s steeds meer elektronische apparatuur zit. Ook geef je de klant advies en informatie.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen, houdt van techniek en natuurlijk van auto’s. Je kunt nauwkeurig werken. Durf jij het voortouw te nemen en ben je communicatief ingesteld? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open dag 4 februari

Open dag 4 februari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Student Janine over haar opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over de basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek en elektrotechniek.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek
 • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Verantwoordelijkheid nemen

Gestructureerd werken

Samenwerken

Auto's afleveringsklaar maken

Reparaties managen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een garagebedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Al vanaf het tweede gedeelte van het eerste jaar ga je stage lopen. Je voert dan onderhoudsbeurten en reparaties uit aan personenauto’s en leert accessoires te monteren.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als eerste autotechnicus en kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo.
Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Personenauto’s. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht en vaardigheden extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: