Allround Autotechnicus - bbl

  • Niveau 3
  • BBL
  • Kopopleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als allround autotechnicus werk je in een werkplaats van een autobedrijf. Je doet onderhoud aan auto’s en reparaties die wat ingewikkelder zijn. Denk aan storingen in het motormanagementsysteem. Verder ben je bezig met elektronica, omdat in auto’s steeds meer elektronische apparatuur zit. Ook geef je de klant advies en informatie.

Is dit iets voor mij?

De kopopleiding is een verkorte opleiding voor studenten die al in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s:

  • Autotechnicus/Basis Technicus Voertuigen
  • Mobiele Werktuigen (mbo niveau 2)

Je bent al monteur en wilt jezelf verder ontwikkelen om het complexere onderhoud en diagnoses aan auto’s uit te voeren. Met dit diploma kun je doorleren voor APK keurmeester, zodat je de klanten nog beter van dienst kunt zijn.  Als dit je aanspreekt is deze opleiding echt iets voor jou. Met de bbl-variant werk je bij een leerbedrijf, en ga je al lekker aan de slag. Hierbij ga je één dag in de week naar school. 

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2-3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25669 Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Student Janine over haar opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over de basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek en elektrotechniek.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Basis- en gevorderde vaardigheden autotechniek
  • Basis- en gevorderde vaardigheden elektrotechniek


Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werken in een werkplaats

Samenwerken

Verantwoordelijkheid nemen

Auto's afleveringsklaar maken

Gestructureerd werken

Reparaties managen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Je studeert af als allround autotechnicus en dan kun je aan de slag in de werkplaats van een garagebedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de aansluitende opleiding op niveau 4, Technisch Specialist Personenauto’s. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je één van de onderstaande vooropleidingen volgt of hebt gevolgd. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. 

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Versnellen

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Dit kan soms na een (afgeronde) vooropleiding waarin er al beroepsvaardigheden zijn ontwikkeld. Of als er op basis van vooropleiding vrijstelling voor AVO vakken kan worden verleend. In een versneld traject zijn inzet, focus, inzicht extra belangrijk. Of je in aanmerking komt voor versnellen van de opleiding bespreken we voor of tijdens het eerste leerjaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: