Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt bijvoorbeeld bij een dealerbedrijf, leasemaatschappij, autoverhuurbedrijf of een bedrijf in automaterialen. Je geeft leiding aan de medewerkers, maakt een businessplan en houdt de concurrentie in de gaten.

Is dit iets voor mij?

Houd je van auto’s? Ben je commercieel ingesteld? Geef je graag leiding? Kun je goed met mensen omgaan en ben je goed met cijfers? Dan is de opleiding Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25218 Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche

Wat leer je?

Tijdens de opleiding aftersalesmanager mobiliteitsbranche leer je hoe je een vestiging van een dealer/bedrijf aanstuurt. Ook krijg je les over financiën beheren, een commercieel beleid uitvoeren en het personeelsbeleid ontwikkelen en uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit vier hoofdonderdelen: techniek, bedrijfskunde, commerciële communicatie en magazijnlogistiek.

De opleiding heeft veel leuke en leerzame extra’s in binnen- en buitenland: je bezoekt beurzen zoals de Motor Show in Essen, de Autosalon in Frankfurt of Parijs en natuurlijk de AutoRai. Twijfel je tussen Aftersalesmanager Mobiliteitsbranche en Verkoopmanager Mobiliteitsbranche? Geen nood. Mocht je tussentijds willen overstappen, dan kan dat in het eerste jaar.

Tijdens de opleiding ga je stage lopen. Daarnaast krijg je de volgende lessen:

 • Financieel beleid
 • Personeelsbeleid
 • Commercieel beleid
 • Technisch inzicht ontwikkelen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in de mobiliteitsbranche. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je stage begint in het tweede helft van het eerste leerjaar en vormt in de jaren daarna een steeds groter onderdeel van de opleiding. In totaal duurt je stage zo’n 300 dagen. Een begeleider van school helpt je bij de voorbereiding hierop. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens de stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als aftersalesmanager mobiliteitsbranche en kun je aan de slag bij een dealerbedrijf of leasemaatschappij. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Mogelijke opleidingen zijn dan Commerciële Economie of Bedrijfskunde. Een andere mogelijkheid is het starten van een eigen vestiging van een dealerbedrijf. Met je diploma voldoe je namelijk aan de ondernemings- en bedrijfstechnische eisen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: