The boys are back in town

Studenten automotive college

Ken je ze nog? De mannen die met opgeknapte auto’s de Sahara trotseerden voor beter techniekonderwijs in Gambia. Ze zijn terug! En wat hebben ze een hoop meegemaakt; slapen tussen de schapen, spoedreparaties in de woestijn maar bovenal genoten van de Gambiaanse bevolking. De jongens hebben na hun bijzondere reis zeven weken gewerkt als docent op een technische beroepsschool onder begeleiding van Go for Africa. “Het was gewoon geweldig! We zijn op plekken geweest die je doorgaans in een vakantie niet bezoekt en de studenten op de scholen waren zo geïnteresseerd en dankbaar. Ik raad deze kans aan iedereen aan!”, aldus Sijmen Benima, student Eerste Autotechnicus.

De Reis

Het begon al goed. In de opgeknapte Mercedes kreeg de dynamo al snel kuren, maar de jongens wilde geen tijd verliezen en kozen voor een effectieve oplossing om Europa te doorkruizen; van accu wisselen met de Volvo die dus tijdelijk als mobiel laadstation functioneerde. Verderop in het noorden van Marokko worden de voertuigen voorzien van de nodige “nieuwe” onderdelen en preventief onderhoud.

Ze rijden door naar het zuiden richting Gambia via Mauritanië en Senegal. Onderweg kijken ze hun ogen uit naar het landschap dat ze doorkruizen, de bijzondere dorpen en steden en de gastvrije culturen waarmee ze te maken krijgen. Gelukkig is er ook genoeg tijd voor fun. Lekker off-road ‘spelen’ met je opgeknapte 4W-drive; door zand en water en uiteindelijk gered worden door de lokale boer die je wel even uit de rivier sleept. Of wakker worden en je auto tot aan de bumpers ingegraven terugvinden…Geintje moet kunnen toch?

Na 21 dagen avontuur komt de groep aan in Gambia. Waar het echte avontuur nog gaat beginnen; 7 weken lesgeven, wonen en leven in Gambia

7 weken lesgeven

De groep met auto’s wordt feestelijk onthaald door een grote menigte kinderen, volwassenen, vrienden, leraren en familieleden die dansen en muziek maken. Kort daarna worden ze naar hun compound gebracht en gaan de dag daarna direct aan de bak: lesgeven op technische beroepsscholen over (moderne) autotechnieken.

Sijmen is zeer onder de indruk van de diversiteit op de school. “Het was ontzettend leuk om te zien dat hier veel meer vrouwen geïnteresseerd zijn in techniek dan bij ons. Ook vond ik het echt heel leuk dat de studenten zo dankbaar en respectvol naar ons waren. Ze waren echt heel meewerkend en geïnteresseerd.”

Het leven in een Afrikaans land is op zich zelf natuurlijk ook al een bijzondere ervaring. Sijmen verteld dat de jongens veel van de tijd op de “compounds” van Go For Africa verbleven: grote omheinde stukken land met kleine communities wonen. “Daar was het s ’avonds erg gezellig, lekker kaarten met z’n allen en luisteren naar elkaars ervaringen en verhalen van de dag.” Ook genoot Sijmen van de uitstapjes naar de markt. Samen met de lokale jongens op pad voor boodschappen en andere levensbenodigdheden. “Ja dan krijg je wel de full experience van hoe mensen daar leven, heel bijzonder om te zien.”

Volgend jaar weer?

“Als het zou kunnen… absoluut! Maar volgend jaar is het weer de beurt voor andere studenten van onze school”. Sijmen wil de groep van volgend jaar als tip meegeven dat een goede voorbereiding het allerbelangrijkst is voor de ultieme ervaring. “Zorg ervoor dat je goed uitzoekt welke technieken leuk zijn om les over te geven en probeer een goede begroting te maken van alle financiële uitgaven waar je tijdens reis en verblijf mee te maken krijgt”.

Heb je een vraag over deze reis of wil je meer weten over de samenwerking met Go For Africa? Neem dan contact op met Henk van der Weit, docent Automotive College.

Enthousiast geworden?

Enthousiast geworden van dit verhaal? Ontdek of een opleiding van het Automotive College iets voor jou is!
Opleidingen Automotive College
7 mei 2019
ROC Midden Nederland
Automotive College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: